Moje wpisy wędkarskie

Metrowy szczupak od niechcenia

Metrowy szczupak od niechcenia

Od Niechcenia Wtorkowe popołudnie. Siedzę w domu skacząc po kanałach , prawe wpadłem w trans ,lecz wybudził mnie dźwięk telefonu, wyczłapałem się z łóżka i powędrowałem w stronę narastającego dźwięku. Spoglądam na ekran "Tomek" , myślę sobie ,pewnie znowu na ryby Co tam Mam straszną ochotę jechać na spina , co ty na to Hmmm czemu nie , w sumie ni…

czytaj więcej »

Gdzie złowić miętusa

Gdzie złowić miętusa

Gdzie złowić miętusa  Miętus , ryba piękna , tajemnicza i intrygująca.Pożądana przez wielu ,lecz nie każdy miał okazję się z nią spotkać.Wielu z was ciągle pragnie spotkania z miętusem. Poświęciłem parę ładnych godzin aby przebadać tą rybę w mojej rzece,Nie było tego dużo mieściły się w przedziale 26-45 cm, ale kilkanaście sztuk złowiłem. Chci…

czytaj więcej »

Tymbaliki z Dorsza

Tymbaliki z Dorsza

Tylmbaliki z DorszaSkładniki:350g filetów z dorsza atlantyckiego8 krewetek awokado2 marchewkipietruszka kilka gałazek natki pietruszkisólpieprzGalareta:1l bulionusok z cytryny3 łyżki żelatynysólPrzygotowanie:Filety z dorsza przypraw solą, pieprzem i piecz 10 minut w nagrzanym do temperatury 170 stopni pieka

czytaj więcej »

Wykwintny kisiel żurawinowy

Wykwintny kisiel żurawinowy

Wykwintny kisiel żurawinowySkładniki:400g żurawin50 g mąki ziemniaczanej100-150g cukrukawałek kory cynamonowej1-2 goździkiszklanka źródlanej wodyPrzygotowanie:Żurawiny wypłukać na cedzaku pod bieżącą wodą, dodać szklankę wody i zagotować z cynamonem i goździkami. Usunąć przyprawy, a owoce zmiksować lub przetrzeć przez sito. Wymieszać z cukrem i pod…

czytaj więcej »

Piwny piernik wielkopolski

Piwny piernik wielkopolski

Piwny piernik wielkopolski-500g mąki krupczatki- szklanka płynnego miosu-4 jajka-3/4 szklanki cukru-szklanka jasnego piwa- 250g dobrej margaryny-garść mieszanych bakalii-porcja przyprawy do pierników-łyżeczka sody oczyszczonej-sól-tarta bułka-tłuszcz do nasmarowywania formy-ewentualnie torebka polewy do ciast(czekoladowa lub orzechowa)

czytaj więcej »


Piegusek makowy

Piegusek makowy

PiegusekSkładniki:-szklanka maku-250g masła-3 jajka -szklanka mąki-szklanka cukru-1,5 łyżki proszku do pieczenia-aromat migdałowy lub waniliowy -bułka tarta-tłuszcz do nasmarowania formy-cukier puderPrzygotowanie:Masło stopić i ostudzić. Mak sparzyć wrzątkiem,pozostawić na 20 minut, a następnie dokładnie odsączyć. Jajka ubić z cukrem,

czytaj więcej »

Wigilijne Łamańce

Wigilijne Łamańce

Wigilijne ŁamańceSkładniki:-1250 g mąki- łyżka cukru pudru- cukier waniliowy- żółtko- 500g masła-skórka otarta z 1/2 cytryny- sól- tłuszcz do nasmarowania blachy.Przygotowanie:Mąkę przesiać na stolnicę, dodać zimne masło i posiekać dużym nożem , dopóki nie powstanie "kasza".Dodać żółtko, przesiany cukier, szczyptę soli i zagnieść szyb

czytaj więcej »

Warszawska Kutia

Warszawska Kutia

Warszawska KutiaSkładniki:- szklanka spożywczej pszenicy- szklanka mielonego maku- 1/2 szklanki miodu- 1/2 szklanki cukru pudru- szklanka posiekanych orzechów włoskich lub arachidowych- 100g płatków migdałowych- 100g rodzynek- kieliszek rumu lub brandy- skórka otarta z 1 cytryny- łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej- garśc grubo posiekanyc

czytaj więcej »

Karp marynowany

Karp marynowany

Karp marynowanySkładniki:-500 g świeżego karpia-2-3 łyżki oleju do smażeniaZaprawa:- szklanka wody-3-4 łyżki octu (3%)- duża cebula- marchew- pietruszka- kawałek selera- liść laurowy- 3-4 ziarenka pieprzu- szczypta soli- cukierPrzygotowanie:Rybę oczyścić , opłukać , zdjąć skórę, podzielić na dzwonka. Smażyć na rozgr

czytaj więcej »