Moje wpisy wędkarskie

Tymbaliki z Dorsza

Tymbaliki z Dorsza

Tylmbaliki z DorszaSkładniki:350g filetów z dorsza atlantyckiego8 krewetek awokado2 marchewkipietruszka kilka gałazek natki pietruszkisólpieprzGalareta:1l bulionusok z cytryny3 łyżki żelatynysólPrzygotowanie:Filety z dorsza przypraw solą, pieprzem i piecz 10 minut w nagrzanym do temperatury 170 stopni pieka

czytaj więcej »

Wykwintny kisiel żurawinowy

Wykwintny kisiel żurawinowy

Wykwintny kisiel żurawinowySkładniki:400g żurawin50 g mąki ziemniaczanej100-150g cukrukawałek kory cynamonowej1-2 goździkiszklanka źródlanej wodyPrzygotowanie:Żurawiny wypłukać na cedzaku pod bieżącą wodą, dodać szklankę wody i zagotować z cynamonem i goździkami. Usunąć przyprawy, a owoce zmiksować lub przetrzeć przez sito. Wymieszać z cukrem i pod…

czytaj więcej »

Piwny piernik wielkopolski

Piwny piernik wielkopolski

Piwny piernik wielkopolski-500g mąki krupczatki- szklanka płynnego miosu-4 jajka-3/4 szklanki cukru-szklanka jasnego piwa- 250g dobrej margaryny-garść mieszanych bakalii-porcja przyprawy do pierników-łyżeczka sody oczyszczonej-sól-tarta bułka-tłuszcz do nasmarowywania formy-ewentualnie torebka polewy do ciast(czekoladowa lub orzechowa)

czytaj więcej »

Piegusek makowy

Piegusek makowy

PiegusekSkładniki:-szklanka maku-250g masła-3 jajka -szklanka mąki-szklanka cukru-1,5 łyżki proszku do pieczenia-aromat migdałowy lub waniliowy -bułka tarta-tłuszcz do nasmarowania formy-cukier puderPrzygotowanie:Masło stopić i ostudzić. Mak sparzyć wrzątkiem,pozostawić na 20 minut, a następnie dokładnie odsączyć. Jajka ubić z cukrem,

czytaj więcej »

Wigilijne Łamańce

Wigilijne Łamańce

Wigilijne ŁamańceSkładniki:-1250 g mąki- łyżka cukru pudru- cukier waniliowy- żółtko- 500g masła-skórka otarta z 1/2 cytryny- sól- tłuszcz do nasmarowania blachy.Przygotowanie:Mąkę przesiać na stolnicę, dodać zimne masło i posiekać dużym nożem , dopóki nie powstanie "kasza".Dodać żółtko, przesiany cukier, szczyptę soli i zagnieść szyb

czytaj więcej »


Warszawska Kutia

Warszawska Kutia

Warszawska KutiaSkładniki:- szklanka spożywczej pszenicy- szklanka mielonego maku- 1/2 szklanki miodu- 1/2 szklanki cukru pudru- szklanka posiekanych orzechów włoskich lub arachidowych- 100g płatków migdałowych- 100g rodzynek- kieliszek rumu lub brandy- skórka otarta z 1 cytryny- łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej- garśc grubo posiekanyc

czytaj więcej »

Karp marynowany

Karp marynowany

Karp marynowanySkładniki:-500 g świeżego karpia-2-3 łyżki oleju do smażeniaZaprawa:- szklanka wody-3-4 łyżki octu (3%)- duża cebula- marchew- pietruszka- kawałek selera- liść laurowy- 3-4 ziarenka pieprzu- szczypta soli- cukierPrzygotowanie:Rybę oczyścić , opłukać , zdjąć skórę, podzielić na dzwonka. Smażyć na rozgr

czytaj więcej »

Ryba po cygańsku

Ryba po cygańsku

Ryba po cygańskuSkładniki:-800g filetów z ryb morskich-3 duże cebule-3 ząbki czosnku-200g ogórków konserwowych lub kiszonych-garść posiekanej natki pietruszki-1/2 szklanki oliwy lub oleju słonecznikowego-5 łyżek keczupu lub koncentratu pomidorowego-1 łyżka musztardy-sok z cytryny-sól-pieprzPrzygotowanie:Rybę podzielić na porcje ,

czytaj więcej »

Karp na biało

Karp na biało

Karp na biało Składniki:-500g karpia-1 kostka rosołowaSOS:- 4 łyżki startego chrzanu (może być ze słoika)- 2 łyżki mąki-4 łyżki gęstej śmietany (30%)-1 kostka rosołowa-2 jajka ugotowane ugotowane na twardo szczypta kwasku cytrynowego-sól-cukierPrzygotowanie:Karpia sprawić podzielić na porcje ,ugotować w esen

czytaj więcej »